top of page
  • Foto van schrijverDyantha

Tips voor de beste raamdecoratie voor de babykamer

Is er een kleintje op komst, dan is het tijd voor het inrichten van de babykamer. Hier hebben we natuurlijk al een hoop over geschreven: leuke meubeltjes kiezen, de juiste kleur op de muren, gezellige knuffeltjes en speeltjes, je kent het wel. Als je van shoppen en inrichten houdt, kun jij je hart ophalen bij dit bijzondere moment. Maar, één onderdeel wordt vaak vergeten en is juist een heel belangrijk onderdeel bij het goed inrichten van de babykamer: de raamdecoratie. Hier vertellen we je in deze speciale blogpost graag meer over!



Hippe moderne babykamer met mooie raamdecoratie

 

Functies van raamdecoratie in de babykamer


Het moet namelijk niet alleen leuk en mooi zijn, raamdecoratie heeft ook een belangrijke functie. Een baby heeft in de eerste weken namelijk nog geen dag- en nachtritme. Dat moet het nog opbouwen. Licht en donker helpen daarbij. En daar komt raamdecoratie om de hoek kijken. Dit zorgt er namelijk voor dat het helemaal donker is in de kamer, zodat je kindje leert dat het slaapt als het donker is, en wakker wordt als het licht is.


Maar raamdecoratie heeft nog meer functies. Het helpt nieuwsgierige ogen van buiten uit de kinderkamer te houden, in de zomer houdt het de warme zon buiten en in de winter houdt het de warmte in de babykamer binnen. Bovendien heeft sommige raamdecoratie een geluidswerende functie, zodat straatgeluid minder tot de babykamer doordringt.


Ben je nog op zoek naar de juiste raamdecoratie voor de babykamer in jouw huis? We zetten hieronder  een paar goede suggesties voor je op een rijtje.




Verschillende soorten babykamer raamdecoratie


Rolgordijnen

Rolgordijnen zijn verkrijgbaar in verschillende diktes, waaronder verduisterend. Het grote voordeel van rolgordijnen is dat je ze eenvoudig op maat laat maken, of zelf op maat maakt. Op maat gemaakte gordijnen passen precies op het raam, zodat er geen streepje licht in de kamer kan komen. Bovendien zijn rolgordijnen door de bevestiging ook geschikt voor bijvoorbeeld een lichtkoepel of een draai-kiep raam. Daarnaast zijn ze verkrijgbaar in verschillende kleuren of met een leuk design. Op die manier kun je spelen met kleur. Een roze rolgordijn bij een olijfgroene muur bijvoorbeeld, of een gordijn met dierfiguren in een thema-kamer.


Klassieke gordijnen

Slaapkamergordijnen kunnen ook prima in een babykamer. Als je gaat voor 'klassieke' gordijnen, dan heb je een heel brede keuze in stoffen, plooien en kleuren. Voordeel is dat er altijd een gordijn bij zit dat bij de stijl of het thema van de babykamer past. Er zijn decoratieve en verduisterende varianten, zodat je ook goed met gordijnen kunt combineren.


Jaloezieën

Met houten of kunststof jaloezieën kun je zelf de mate van lichtinval en inkijk bepalen door de lamellen in een bepaalde stand vast te zetten. Ook jaloezieën zijn goed op maat te maken. Bovendien zijn ze eenvoudig te reinigen met een vochtige doek. Wel zo fijn als je de babykamer graag goed schoon wilt houden. Zeker in de eerste weken zijn de longen van een kindje nog in ontwikkeling, en dan wil je deze niet te veel prikkelen met stof.


Combineer met raamdecoratie

Houd je van sfeer in de babykamer, maar wil je ook functionele raamdecoratie? Combineer dan met verschillende raamdecoraties. Er is echt heel veel mogelijk. Vitrage voor sfeervol licht overdag gecombineerd met verduisterende rolgordijnen als je kindje slaapt bijvoorbeeld. Of overgordijnen met verduisterende plisségordijnen.


Zorg voor kindveilige raamdecoratie


Je denkt er misschien niet meteen aan, maar ook bij raamdecoratie kunnen verborgen gevaren zijn die een potentieel gevaar voor kinderen opleveren. Nu valt het op zich ook wel mee hoor, de meeste raamdecoratie is kindveilig. Maar, een kindje kan bijvoorbeeld verstrikt raken in het koord om een jaloezie open of dicht te doen. Op deze pagina van kinderveiligheid.nl lees je hier meer over.


 

Heb je zelf leuke tips of vragen? Deel het hieronder met ons en de rest van de babyspullen community! We helpen elkaar graag!

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page